• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци след 31 май ще бъде отворена и за хотелите

  Публикувано от България за Украйна На 20 май 2022г
  0

  По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

  Пълни условия и подробности за програмата след 31 май можете да намерите тук – https://ukraine.gov.bg/wp-content/uploads/2022/05/Програма-20.05.2022.pdf

  „След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси. След като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата.“, се казва в специално видео обръщение на вицепремиерът по ефективно управление.

  Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения.

  „Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла.“, се казва още в обръщението.

  Регистрация на хотели за програмата вече е налична и се осъществява на телефон на националната телефонна линия – 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до support@ukraine.gov.bg. Силно препоръчваме да се запишете в срок до 25.05.22 

  Междувременно вече на терен пристигат анкетьори, които тестват офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си.

  Събраните данни са свързани с нуждите на разселените от Украйна лица и целят да помогнат за оптимално разходване на ресурсите по логистиката.

  Сравнете обяви