• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Половината от хотелите остават настанените при тях бежанци

  Публикувано от България за Украйна На 24 май 2022 г
  0

  Поради големия интерес от страна на хотелиери, срокът за кандидатстване по новата програма се удължава до 27 май.

  Над 23 000 легла в места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, са записани в новата хуманитарна програма за настаняване на украинци бежанци. Само за два дни процентът на желаещи нарасна от 30 на 50% от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела.

  Новата хуманитарна програма за настаняване на разселени от Украйна лица започва от 1 юни и предвижда два варианта - 15 лв. за легло и храна или 10 лв. само за легло. Програмата не покрива допълнителни услуги като почистване на стаи и пране на бельо. Кандидатстването се осъществява след попълване на формуляр и изпращането му на мейл support@ukraine.gov.bg.

  Формулярът може да се изтегли от този линк https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/ 

  Междувременно, както по-рано съобщи ръководителят на Оперативната координационна група и председател на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, се наблюдава засилен поток обратно към мирните райони на Украйна. Само за последното денонощие три пъти повече хора са напуснали България, отколкото са влезли - 3076 са напуснали, а са влезли – 901.

  Забелязва се интерес и към различни точки от вътрешността на страната от украинците. На правителствения портал е създадена специална секция, в която украинците могат да се запознаят с областите на България, техните географски особености, основни поминъци, традиции и др.

  Сравнете обяви