• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Правителството продължава да предоставя услуги за гражданите от Украйна чрез предоставянето им в държавна база

  Публикувано от България за Украйна На 31 октомври 2022 г
  0

  Правителството взе решение за продължаване на помощта на гражданите от Украйна. Това заяви за брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи работи Иван Демерджиев. 

  „Помощта ще продължи чрез създаването им в държавна база. Предвидихме необходимите места и възможности за това. Ще бъде даден 15-дневен срок, до средата на месеца, на хората, които се намират в хотела, за да бъдат преместени в подходящата държавна база. Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за ниски съюз. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават тази закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила“, посочи Демерджиев, цитиран от БТА.

  Министърът допълва, че така служебното правителство прави всичко необходимо да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през този зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема. 

  Служебният министър на туризма Илин Димитров допълва, че страната отделя значителни финансови средства, за да помогне за бягащите от военния конфликт. 

  „Дотук са изплатени близо 523 млн. лева, като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а останалите – по европейски програми и фондове, които са преструктурирани. Важно е да сме ясно с възможностите си. Не оставя никого на улицата. Нуждаещите се от закрила ще бъдат установени в държавната база и грижите за тях ще продължат“, уточни министър Димитров. 

  Той увери хотелиерите, настанили украински граждани, че ще им бъдат изплатени всички суми и кажете какъв ще бъде механизмът за това. 

  „До края на тази седмица ще бъдат включени, включително и за септември, всички безспорни плащания, които сме начислили. Оттук нататък програмата ще бъде отворена, в рамките на 15 дни, те да подадат жалби. Те ще бъдат разгледани и на всяка една от тях ще бъде отговорено индивидуално“, каза служебният министър на туризма. 

  Сравнете обяви