• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Благоевградска област

  Благоевградска област

  Благоевградска област заема Югозападната част на България и е нейна „врата” към Балканите, с две граници – към Гърция и Република Северна Македония.

  Има 280 населени места. Най-голям град и административен център е Благоевград, следван от общините Банско, Сандански, Петрич и Гоце Делчев.

  Разстоянието от Благоевград до столицата София е 100 км, има изградена магистрала – международен път към Гърция, поддържа се автобусен и железопътен транспорт за връзка.

  Областта заема 5,8% от територията на България, населението е над 300 хиляди души.

  Тук се намират изцяло или отчасти 3 от най-високите планини на България – Пирин, Рила и Родопите.

  Климатът в град Сандански се препоръчва като изключително здравословен при наличие на специфични проблеми с дихателната система.

  0
  Училища
  0
  Детски градини
  0
  Болници

  Образование

  Има 73 детски градини, от които 13 в Благоевград и 6 детски ясли.

  В региона има и 2 университета:

  • Американският университет в България е акредитиран с максимална оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, което е гаранция за качество на образователната услуга в 75 бакалавърски и магистърски програми след средно образование, 118 магистърски програми след завършено висше образование и 84 докторски програми.
  • Югозападният университет „Неофит Рилски“ е най-големият образователен, научноизследователски и художественотворчески център в Югозападна България. Акредитиран е от Националната агенция за оценяване и акредитация за 75 бакалавърски и магистърски програми след средно образование, 118 магистърски програми след завършено висше образование и 84 докторски програми. Една от най-бързо запълващите се с кандидати специалности е за подготовка на медицински сестри.

  Медицина

  В системата на здравеопазването в област Благоевград са изградени и функционират 11 болнични заведения - 5 болници, 4 диспансера и 2 специализирани болници за рехабилитация.

  В Благоевград здравното обслужване на населението се осъществява от многопрофилната болница за активно лечение, към нея функционира център за спешна медицинска помощ. Изграден е и център за хемодиализа. Диспансерите (със стационари) са с областно значение (за пневмо-фтизиатрични заболявания; за онкологични; за кожно-венерически и за психични заболявания).

  Останалите четири болници са разположени в Петрич, Гоце Делчев, Разлог и Сандански като обслужват и общините от областта, в които няма болници.

  Отрасли в икономиката на областта

  Основните отрасли в икономиката на областта са:

  • Хранително-вкусовата промишленост;
  • Винопроизводство;
  • Тютюнева промишленост и производство на тютюневи изделия;
  • Дървообработка
  • туризъм.

  В областта има редица предприятия за хора с увреждания.

  Търсените специалисти в областта са медицински персонал, работници в туристически обекти, брокери, бизнес консултанти, строителни работници.

  Географски забележителности

  Географските забележителности на областта я поставят на водеща позиция в областта на зимните спортове и туристическите дестинации. Сред тях са:

  • Сандански – най-известният балнеоложки комплекс в страната – с природните и културно-историческите забележителности в съседство на общината в Пирин, Рожен и гр. Мелник.
  • община Банско – ски курорт с международно значение с най-добрата хотелска инфраструктура за зимен и летен туризъм, Добринище – балнеолечебен курорт с регионално значение.
  • Община Разлог със СПА център „Катарино”, със селата Баня и Добърско, резерват „Баюви дупки – Джинджирица” и курортна зона „Предел”, планинските общини Белица и Якоруда с курортите „Семково” и „Трещеник” .
  • района на Гоце Делчев с архитектурните резервати Ковачевица, Лещен и Долен и с Огняновските минерални бани.
  • регион Благоевград с богата база за културен, фестивален и конгресен туризъм, с минералната вода, ски базата в местността Картала и близостта до Рилския манастир и природен резерват Парангалица.

  Настаняване

  Текущите цени за месечен наем в Благоевград са средно между 170 и 220 лв., в зависимост от големината на жилището, над 200 лв. на месец са наемите за едностайни жилища в Сандански, Банско и Петрич.

  Важни контакти

  Намерете повече информация

  Вижте всички региони

  Сравнете обяви