• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Здравна информация

  Медицинска грижа за хора, пристигащи от Украйна, които имат статут на временна закрила в България

  Украинските граждани с временна закрила в България имат равни права на здравеопазване с българските граждани. Здравното осигуряване на украински граждани над 18 години и под 63 години за жени и под 65 години за мъже се покрива от държавата за период от 90 дни от датата на временната закрила. За лицата под 18 години и над 63 години за жените и над 65 години за мъжете здравноосигурителните вноски ще бъдат за сметка на държавата за целия период на временната закрила. Размерът на задължителните здравноосигурителни вноски за лицата, които не са регистрирани като самоосигуряващи се и не се осигуряват по трудов или граждански договор, е 28,40 лв. на месец. Тези лица трябва да подадат декларация Образец 7 в НАП. Крайният срок за извършване на тези вноски е 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнася. Ако плащането е направено със закъснение, се начислява лихва върху забавените плащания. Така например здравната вноска за месец октомври 2022 г. трябва да бъде внесена най-късно до 25 ноември 2022 г. Здравноосигурителните права на гражданите, предоставени за вашата сметка, се прекъсват, ако не са платени повече от три дълги месечни вноски. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се установяват при заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски. Правата се възстановяват от данните за плащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период. Украинските граждани могат да използват справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверяват периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП, която е свободно достъпна: https://portal.nra.bg/home.html# /goto:rep.HealthStatus.home Заплащането на здравни осигуровки може да се извърши в салоните за обслужване на НАП с дебитни и кредитни карти на ПОС терминали, по банков път, с пощенски запис или по електронен път. Когато задължението за внасяне на осигурителни вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от здравноосигурителни права.

  Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) към Регионалните здравни инспекции

  Регионална здравна инспекция Благоевград

  Регионална здравна инспекция Велико Търново

  Районна здравна инспекция Враца

  Регионална здравна инспекция Плевен

  Регионална здравна инспекция Пловдив

  Регионална здравна инспекция Русе

  След получен потвърдителен резултат за ХИВ – инфекция от Националната референтна потвърдителна лаборатория по ХИВ (НРПЛ) към Националния център по заразни и паразитни болести, съгласно Наредба № 47 от 11 декември 2009 г. за условията и реда за изследване, съобщаване и отчет на заразеност с вируса на синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

  Лицата могат извършват консултации и да проведат лечение в лечебните заведения за лечение със сектори за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН:

  Списък на лечебни заведения за консултации и лечение на пациенти с ХИВ/СПИН

  Туберкулозата е сериозно инфекциозно заболяване, което се предава от човек на човек по въздушно капков-път. Причинява се от туберкулозни бактерии и засяга предимно дихателните органи. Туберкулозата е лечимо заболяване. Лечението продължава сравнително дълго – минимум шест месеца, и изисква задължително спазване на всички препоръки на лекаря. Симптомите са: кашлица, продължаваща повече от 2 седмици, болка в гръдния кош, отделяне на кръв с храчките, слабост или лесна умора, загуба на тегло, безапетитие, повишена телесна температура, нощни изпотявания.

  Инфекцията се предава от болни с белодробна туберкулоза, които отделят туберкулозни бактерии. Хората в близък контакт могат да се заразят при дишане на въздух, съдържащ тези бактерии, при кихане, кашляне или отделяне на храчки от пациента. Особено уязвими от близкото обкръжение на болните са децата, възрастните хора над 65 години и лицата с нарушени защитни сили на организма (хроничен стрес, недостатъчно и непълноценно хранене, с алкохолна и наркотична зависимост, инфекция с вируса на ХИВ, съпътстващи хронични заболявания и др.

  Има риск от заболяване при близък контакт с човек, болен от туберкулоза на дихателните пътища, ако не сте ваксинирани срещу туберкулоза, прекарвате продължително време в затворени пространства с много хора, съпротивителните сили на организма са отслабени, имате алкохолна и наркотична зависимост, съпътстващи хронични заболявания, сте носители на вируса на ХИВ.

  В условията на кризисни ситуации, тези рискове се увеличават.

  Диагностика и лечение за туберкулоза се провежда в областните лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза:

  Варна:

  СБАЛПФЗ-Варна ЕООД

  Велико Търново:

  СБАЛПФЗ „Д-р Трейман” ЕООД

  Кърджали:

  болница "Доктор Атанас Дафовски"

  Кюстендил:

  болница "Никола Василиев"

  Ловеч/ Троян:

  СБАЛББ-ТРОЯН ЕООД

  Монтана:

  МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД

  Пазарджик:

  СБАЛПФЗ-ПАЗАРДЖИК ЕООД

  Перник:

  СБАЛББ-Перник ЕООД

  Плевен:

  УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ЕАД

  Пловдив:

  Университетска болница "Свети Георги"

  Разград:

  УМБАЛ "Свети Иван Рилски"

  Русе:

  Специализирана болница "Д-р Димитър Граматиков"

  Сливен:

  МБАЛ „Д-р Иван Селимински-Сливен” АД

  Смолян:

  МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"

  Град София:

  Специализирана болница "Света София"

  София - област:

  Белодробна болница - област София

  Стара Загора:

  СБАЛПФЗ-Стара Загора ЕООД

  Търговище:

  МБАЛ-Търговище АД

  Хасково:

  СБАЛПФЗ-Хасково ЕООД

  Ямбол:

  Болница "Св. Пантелеймон"

  Хепатитът е заболяване, причинено от вирус. От петте различни хепатитни вируса (A, B, C, D и E), само B и C могат да станат хронични, причинявайки продължително заболяване и тежко увреждане на черния дроб. Експертна оценка на 15 милиона души в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) живеят с хронична инфекция с хепатит B и 14 милиона са заразени с хепатит C. Основните пътя на предаване на тези инфекции са три: полов, кръвен и вертикален (от майката към детето й). Изследванията за хепатит В и хепатит С се провеждат в лабораториите на РЗИ (Регионална здравна инспекция):

  Регионална здравна инспекция Благоевград

  Регионална здравна инспекция Бургас

  Регионална здравна инспекция Варна

  Регионална здравна инспекция Велико Търново

  Районна здравна инспекция Враца

  Регионална здравна инспекция Добрич

  Регионална здравна инспекция Плевен

  Регионална здравна инспекция Пловдив

  Регионална здравна инспекция Русе

  Регионална здравна инспекция Стара Загора

  Столична Регионална здравна инспекция

  Регионална здравна инспекция Хасково

  Районна здравна инспекция Габрово

  Регионална здравна инспекция Добрич

  Районна здравна инспекция Кърджали

  Регионална здравна инспекция Кюстендил

  Районна здравна инспекция Ловеч

  Регионална здравна инспекция Монтана

  Регионална здравна инспекция Пазарджик

  Регионална здравна инспекция Перник

  Регионална здравна инспекция Разград

  Регионална здравна инспекция Сливен

  Регионална здравна инспекция Смолян

  Районна здравна инспекция София област

  Регионална здравна инспекция Търговище

  Районна здравна инспекция Шумен

  Районна здравна инспекция Ямбол

  Можете да намерите повече информация за болници и лекари, предлагащи безплатна медицинска помощ тук

  Ваксинация

  В България се прилагат ваксини срещу 11 остри заразни болести със значение за личното и общественото здраве. Това са туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хепатит тип Б, хемофилус инфлуенце тип Б, пневмококи, морбили, епидемичен паротит и рубеола.

  Имунизациите срещу посочените заболявания са задължителни за всички деца в страната, като поставянето на ваксините се извършва съгласно Националния имунизационен календар.

  Задължителните имунизации в Република България са сходни с имунизациите, които се прилагат в Република Украйна.

  Налице са обаче няколко основни разлики:

  • В Украйна не се прилага имунизация срещу пневмококи;
  • В Украйна се използва жива и убита полиомиелитна ваксина, а в България – само убита полиомиелитна ваксина;
  • В Украйна се прилагат по-малко на брой приеми на ваксина срещу коклюш;
  • В Украйна се прилагат по-малко на брой приеми на ваксина срещу тетанус и дифтерия;
  • В Украйна се прилагат по-малко на брой приеми на ваксина срещу хемофилус инфлуенце.

  Посочените разлики, както и фактът, че през последните години постигнатият имунизационен обхват срещу изброените заболявания и в двете държави е под необходимото ниво от 95%, което да гарантира, че няма да възникнат епидемични взривове и епидемии от ваксинопредотвратими заразни болести, налага необходимостта всички деца с липсващи данни или с непълен имунизационен статус да бъдат ваксинирани.

  За целта лекар от регионалната здравна инспекция, на територията на областта, в която ще пребивавате Вие и детето Ви или общопрактикуващия лекар, който ще изберете за Вашето дете ще изготви индивидуален имунизационен план за необходимите имунизации по вид ваксина и брой приеми. За целта е необходимо да носите всички налични медицински документи, удостоверяващи поставените до момента ваксини на Вашето дете.

  Право на имунизации има всяко дете от Украйна, получило временна закрила в Република България, удостоверено с получения Личен номер на чужденец.

  Имунизациите са необходими и за посещение на Вашето дете в детска ясла, детска градина или в училище, без които това е невъзможно.

  Нека опазим здравето на нашите деца, за да растат и да се учат в България!

   

  Временни насоки за имунизации и реимунизации при деца, пристигнали от Украйна

  Дете с пълен имунизационен статус за Украйна 

  • до 5 годишна възраст – 2 дози Synflorix (минимален интервал между приемите 2 месеца)
  • над 5-годишна възраст – не се изисква Synflorix

  Дете с непълен имунизационен статус за Украйнаприлагат се липсващите дози ваксини, съгласно Имунизационен календар на България

  • до 1 годишна възраст
   – от 1 до 3 дози Pentaxim, съобразно наличните данни за поставени ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце; 
   – 2 дози Synflorix (минимален интервал между приемите 2 месеца); 
   – проба на Манту /БЦЖ
  • между 1-4 години
   – 1 доза Pentaxim + 2 дози Tetraxim (основна имунизация) - съобразно наличните данни за поставени ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце;
   – 2 дози Synflorix (минимален интервал между приемите 2 месеца);
   – 1 доза MM-RVAXPRO;
   – проба Манту /БЦЖ;
   – реимунизация с 1 доза Pentaxim (при деца до 4 г.)
   – реимунизация с 1 доза Tetraxim (при деца на и над 4 г.).
  • между 5-6 години 
   – от 1 до 3 дози Tetraxim;
   – 1 доза MM-RVAXPRO;
   – Проба на Манту /БЦЖ.
  • между 7-13 години 
   – 1 доза Tetraxim (основна имунизация); 
   – 1 доза Тд (основна имунизация); 
   – 1 доза MM-RVAXPRO;
   – проба Манту /БЦЖ; 
   – 1 доза Tetraxim (реимунизация). 
  • над 13 години
   – 1 доза MM-RVAXPRO;
   – 1-2 доза Tд (основна имунизация); 
   – проба Манту /БЦЖ; 
   – 1 доза Boostrix (реимунизация). 
    

  Дете без данни за проведени имунизации – приема се за неваксинирано. Обхваща се с имунизации, съгласно Имунизационния календар на България, като се има предвид следното:

  • деца под 1 година – прилагат се: 3 дози Pentaxim, 2 дози Synflorix, проба Манту/БЦЖ. 
  • деца на възраст 1-4 години – прилагат се: 1 доза Pentaxim + 2 дози Tetraxim, 1 доза M-M- RVAXPRO (приоритетно обхващане с M-M-RVAXPRO пред Synflorix), 2 дози Synflorix, проба Манту/БЦЖ.
  • деца 5-6 годишна възраст – прилагат се: 3 дози Tetraxim, 1 доза M-M-RVAXPRO, проба Манту/БЦЖ.
  • деца на възраст 7-13 години – прилагат се: 1 доза Tetraxim, 1 доза Tд, 1 доза M-M-RVAXPRO, проба Манту/БЦЖ.
  • деца над 13 години – прилагат се: 2 дози Tд, 1 доза M-M-RVAXPRO, проба Манту/БЦЖ.

  Информация за бременни жени

  В момента бременните жени от Украйна, които пристигат в България, могат да бъдат прегледани в Здравно-консултативните центрове, разкрити към 31 лечебни заведения в страната, както и в болниците, обявили отворени врати за украински граждани.

  Тези от тях, които се регистрират за временна закрила, имат право и на безплатно за тях болнично лечение, когато това се налага.

  Спешната помощ също е безплатна, като при нужда можете да повикате линейка на тел. 112.

  Правата на бременните, както и представители на други уязвими групи под временна закрила, ще бъдат изравнени с тези на здравноосигурените български граждани със законови промени, които се очаква да бъдат разгледани в най-скоро време от Народното събрание.

  Списък с болниците в страната, в които има разкрит Здравно-консултативен център:

  МБАЛ - Благоевград, гр. Благоевград
  МБАЛ - Бургас, гр. Бургас
  МБАЛ "Св. Анна", гр. Варна
  УМБАЛ "Св. Марина", гр. Варна
  МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов", гр. Велико Търново
  МБАЛ "Св. Петка", гр. Видин
  МБАЛ "Хр. Ботев", гр. Враца
  МБАЛ "Д-р Тота Венкова", гр. Габрово
  МБАЛ - Добрич, гр. Добрич
  МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски", гр. Кърджали
  МБАЛ "Д-р Н. Василиев", гр. Кюстендил
  МБАЛ "Проф. Д-р П. Стоянов", гр. Ловеч
  МБАЛ "Д-р Ст. Илиев", гр. Монтана
  МБАЛ – Пазарджик, гр. Пазарджик
  МБАЛ "Р. Ангелова", гр. Перник
  УМБАЛ "Д-р Г. Странски", гр. Плевен
  УМБАЛ – Пловдив, гр. Пловдив
  УМБАЛ "Св. Георги", гр. Пловдив
  МБАЛ "Св. Ив. Рилски", гр. Разград
  УМБАЛ "Канев", гр. Русе
  МБАЛ – Силистра, гр. Силистра
  МБАЛ "Д-р Ив. Селимински", гр. Сливен
  МБАЛ "Д-р Бр. Шукеров", гр. Смолян
  МБАЛ "Св. Анна", гр. София
  СБАЛАГ "Майчин дом", гр. София
  СБАЛДБ "Проф. Ив. Митев", гр. София
  УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", гр. Стара Загора
  МБАЛ – Търговище, гр. Търговище
  МБАЛ – Хасково, гр. Хасково
  МБАЛ Шумен, гр. Шумен
  МБАЛ "Св. Пантелеймон", гр. Ямбол
   
  Повече информация за болници и лекари, предлагащи безплатна медицинска помощ, можете да намерите тук – https://ukraine.gov.bg/get-medical-help/ 

  Могат ли украински лекари и медицински сестри да работят в България?

  За да придобият право да упражняват професията си в България, гражданите на Украйна, които са придобили професионална квалификация „лекар“ или „медицинска сестра“ в Украйна, трябва да положат успешно изпит за владеене на български език и професионална терминология на български език, както и да положат изпит, включващ държавните изпити, определени в единните държавни изисквания за придобиване на съответната медицинска професия в България (изпит по чл. 186, ал. 3, т. 3, буква „а“ от Закона за здравето).

  Изпитът по български език и професионална терминология на български език се организира и провежда от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование (ЦОПУО) към Министерството на образование и науката. Повече информация може да бъде намерена на следния линк: http://copuo.bg/page.php?c=24&d=82.

  Няма нормативни изисквания относно това къде и как да се провежда подготовката по български език. Необходимо е само накрая заявителят да положи изпита по български език и професионална терминология на български език в ЦОПУО.

  За полагането на изпита, включващ държавните изпити, определени в единните държавни изисквания за придобиване на съответната медицинска професия в България, е необходимо преминаването на процедура по допускане до този изпит. Процедурата се организира и провежда от Министерството на здравеопазването, тя е безплатна за заявителите и най-общо включва подаване на заявление, придружено от определени документи (посочени в заявлението). Подробна информация може да бъде намерена на следния линк: https://www.mh.government.bg/bg/administrativni-uslugi/meditsinski-kvalifikatsii/dopuskane-do-izpit-priznavane-na-profesionalna-kvalifikatsiya/.

  В резултат на процедурата министърът на здравеопазването издава заповед за допускане до изпит. Въз основа на тази заповед заявителят полага изпита в избрано от него висше училище, което извършва обучение по дадената професия. Висшето училище има право да изисква такса за явяването на този изпит. То издава удостоверение за успешното полагане на изпита, което дава право да се упражнява съответната медицинска професия в България.

  Свързани новини

  На 25.07 изтича срокът на здравното осигуряване, което се покрива от държавата

  На 25 юли изтича срокът на здравните осигуровки, които се поемат от държавата, на лицата, получили временна закрила в България преди април...

  Прочетете още

  До кога държавата покрива здравното осигуряване на лица с временна закрила?

  Украинските граждани с временна закрила в България имат равни права на здравеопазване с българските граждани. Регистрираните за временна закрила, влезли на територията...

  Прочетете още

  Как да избера общопрактикуващ лекар?

  Аз съм регистрирано лице за временна закрила. Имам всички права като здравноосигурено лице при получаване на медицинска/дентална помощ и...

  Прочетете още

  Граждани на Украйна, които са получили професионалната квалификация „лекар” или „медицинска сестра” в Украйна, могат да работят в България като медицински асистенти

  За да работите в България като медицински фелдшер е необходимо да положите изпит по български език и професионална терминология на български език. След …

  Прочетете още

  За да придобият право да упражняват професията си в България, граждани на Украйна, придобили професионална квалификация „лекар” или „медицинска сестра” в...

  За да придобиете право да практикувате професията си „лекар” или „медицинска сестра”, придобита в Украйна в България, трябва да преминете през следното...

  Прочетете още

  Списък с практикуващи лични доктори в Бургас, Варна, София и Пловдив

  За всички украински граждани с временна закрила на територията на Република България е задължителен избор на личен лекар в...

  Прочетете още

  За срок от 90 дни държавата ще поеме здравното осигуряване на украинските граждани с временна закрила на територията на България

  Приетото постановление на Министерския съвет от 5 май реши, че украинските граждани с временна закрила ще имат равни права на здравни грижи...

  Прочетете още

  Ваксинация на украински граждани

  В България се прилагат ваксини срещу 11 остри инфекциозни заболявания на личното и общественото здраве. Те включват туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хепатит В, хемофилус...

  Прочетете още

  Медицинска грижа за хора, пристигащи от Украйна, които имат статут на временна закрила в България

  Хората, които имат временна закрила в България, от уязвими групи ползват необходимата медицинска помощ при условията и по реда за българското...

  Прочетете още

  Безплатна медицинска помощ

  София – От началото на седмицата УМБАЛ „Лозенец“ в София предоставя напълно безплатни прегледи на украински граждани, пристигащи...

  Прочетете още

  Безплатна медицинска помощ за пристигащите от Украйна

  От понеделник, 28 февруари 2002 г., медиците в УМБАЛ \”Св. Анна\” в София ще преглежда От понеделник, 28 февруари 2002 г., медиците в университета...

  Прочетете още

  Медицинска помощ

  На тази страница ще намерите болници и лекари, предлагащи безплатни медицински грижи за всички, бягащи от войната в Украйна.

  Сравнете обяви