• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Кюстендилска област

  Кюстендилска област

  Наричат Кюстендил „Овощната градина на България“ и „Градът на художниците“.

  Област Кюстендил се намира в Югозападна България, включва 9 общини – Бобов дол, Бобошево, Дупница, Кочериново, Кюстендил, Невестино, Рила, Сапарева баня и Трекляно. Община Кюстендил е най – голямата община в областта както по територия, така и по население.

  Областният град Кюстендил е разположен в подножието на планина Осогово. Намира се в непосредствена близост /22 км/ до границата със Северна Македония и на 33 км от границата с Република Сърбия. Градът е шосеен възел на пътя София-Скопие, през Кюстендил минава паневропейският транспортен коридор №8 /Вльора, Тирана, Скопие, София, Бургас, Азия/. Градът пленява с богата история, живописна природа, лековити минерални извори, плодородни овощни градини. В него ще откриете много запазени римски и турски бани, средновековни крепости и кули, възрожденски сгради, църкви и джамия.

  0
  Училища
  0
  Детски градини
  0
  Болници

  Образование и грижа за децата

  19 детски градини, 2 центъра за подпомагане на личностното развитие, 37 училища - основни, средни, профилирани, езикови, спортни – формират образователната структура на областта. В Кюстендил е открит и частен професионален колеж „Бизнес“.

  Медицина

  Общо 10 са здравните заведения – многопрофилни и специализирани, медицински и рехабилитационни центрове.

  Промишленост и работни места

  В област Кюстендил селското стопанство е с вековни традиции. Представено е от растениевъдство и животновъдство. Териториалните условия са разнообразни и поради климата, почвите, както и средиземноморското влияние на река Струма, условията за развитие на овощарството са изключително добри. Възможностите за сезонна заетост в брането на плодове и отглеждане на зеленчуци създават условия за добър поминък на хората от региона.

  Обвързването на селскостопанския сектор с преработвателната промишленост, използването на природните и специфичните дадености, местните занаяти и умения на хората, наличието на научен институт по земеделие в община Кюстендил, са предпоставки за съвременното развитие на селското стопанство, създаване на нови работни места, производство с добавена стойност и подобряване на живота на населението.

  Индустриалният сектор в област Кюстендил е представен предимно от преработващата промишленост. Водещите производства са:

  • Производство на професионално кухненско оборудване;
  • Текстил и трикотаж;
  • Производство на трасформатори;
  • Шивашка промишленост и ишлеме;
  • Производство на обувки;
  • Хранително – вкусова промишленост – месо и месни изделия, мляко и млечни продукти, плодове – пресни, сушени и замразени, хляб и хлебни изделия, сладкарски изделия и др.; производство на спиртни напитки;
  • Строителство.

  Водещи в сектор „Услуги” са отраслите:

  • Хотелиерство и ресторантьорство;
   Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети;
  • Транспортни услуги за пътнически и товарен транспорт.

  На територията на община Дупница е ситуиран един от двата завода на най – големият работодател във фармацевтичната индустрия - Тева.

  Развитието на туризма е национален приоритет за социално-икономическото подобряване на условията на живот на населението и важен отрасъл за област Кюстендил. Интересът на чужденците за здравен туризъм е голям и Кюстендилска област се възползва от тази възможност. Тук история, култура и използването на минерални ресурси вървят паралелно от древността. Медицинския, балнео- и СПА туризмът са силен стимул за туристическия отрасъл. Регионът има възможности за семеен и уикенд туризъм.

  Развитието на пазара на труда през последните години е сред силните страни както на областта, така и на общините в нея. Най-търсени на пазара на труда са специалисти по производство на облекло: шивачи, машинни оператори за шиене на облекла, гладачи, разпределители на материали и полуфабрикати, оценители на облекла. Продължава търсенето на квалифицирани работници в обувно производство. С висок относителен дял са и приложни специалисти в природните и техническите науки: оператори на стационарни машини и съоръжения. Запазва се тенденцията за търсене на персонал, зает в сферата на персоналните услуги. С висок дял са професии: „Готвач”, „Сервитьор” и „Барман”. Търсят се квалифицирани работници в строителството, както и водачи на моторни превозни средства и оператори на подвижни съоръжения.

  Културно и историческо наследство

  Кюстендил е от българските градове с най-дълга история – над 8 хиляди години. Градът е известен във времето с имената си Пауталия, Велбъжд, Коласия. Към втората половина на 4 век върху намиращия се южно от града хълм Хисарлъка е изградена крепостна стена. Преустроена от византийския император Юстиниан ! и функционираща по време на Първата и Втората българска държава е крепостта „Хисарлъка“, емблема на града и любимо място за туристите.

  Важни контакти

  Бюро по труда Кюстендил – 078 550487

  Регионално управление на образованието - Училища в област Кюстендил - РУО - Кюстендил (rio-kyustendil.bg)

  Намерете повече информация

  Вижте всички региони

  Сравнете обяви