• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Регион Монтана

  Регион Монтана

  Монтана носи римското си име от древността. По времето на император Константин Велики Монтана е култово селище със светилище на покровителите си Диана и Аполон.

  Област Монтана се намира в Северозападна България. Административно областта е разделена на единадесет общини: Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вършец, Вълчедръм, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Монтана, Чипровци и Якимово. Северната й граница е на река Дунав. Административен център е град Монтана. Населението е над 140 хиляди души. Към Дунав през територията на областта минават реките Огоста, Цибрица и Лом. Два от европейските транспортни коридори от мрежата TINA - коридор № 4(път Е 79) Видин-Монтана-Враца-София-Кулата(РП І-1) и коридор № 7(река Дунав) минават оттук, както и най-краткият път от Видин за София – второкласен път ІІ - 81 през Старопланинския проход Петрохан, който обслужва и пристанище Лом, като му осигурява връзка с гръцкото пристанище Солун.

  Минералните извори са сред ценното природно богатство на областта. С национално значение са топлите минерални извори в град Вършец и село Спанчевци, използвани за лечение сърдечно-съдови заболявания, заболявания на централната и периферната нервна система, ендокринно–обменни, на опорно-двигателния апарат. Извори с топла минерална вода, които могат да имат стопанско значение, се намират в селата Бързия, Боровци и Замфирово.

  0
  Училища
  0
  Детски градини
  0
  Болници

  Образование и грижа за децата

  53 са детските заведения в областта – целодневни детски градини и обединени заведения с яслени групи.

  68 са основните, средните и професионалните училища. Професионална гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки има в Монтана, професионална гимназия по хранене и земеделие – в Лом, оздравително училище във Вършец.

  В град Монтана се намира локален дистанционен център на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, обучаващо студенти в бакалавърска и магистърска степен по стопанско управление, аграрна икономика, финанси и банково дело.

  Медицина

  На територията на областта има 4 многопрофилни болници и 3 медицински центъра.

  Промишленост и работни места

  По производство на брутен вътрешен продукт на глава от населението областта не е на водещо място.

  Застъпени са добивната и преработващата промишленост, производство и трафик на електроенергия, управление и оползотворяване на отпадъци, селско и горско стопанство и риболов.

  В структурно отношение преобладават микро- и малките предприятия. Водещо предприятие в Монтана е фирмата „Монбат“, която произвежда над 1 млн. оловно-кисели батерии годишно, с продажби в Гърция, Македония, Унгария, Беларус, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Англия, Норвегия, Швеция, Чехия, Южна Америка и Средния Изток. Тук се проектират и произвеждат акумулатори за леки и товарни автомобили, локомотиви, военни самолети и хеликоптери.

  Сред по-големите промишлени предприятия са „Монолит“ – за добив и обработка на каменни блокове, българо-холандската компания за метални изделия „Балкан“, „Керамик инвест“ за производство на теракотени и фаянсови плочки.

  Трудовите борси предлагат места за международни шофьори, строителни работници, за сезонна работа в селското стопанство и туризма.

  Културно и историческо наследство

  Историческите забележителности и природните дадености стимулират развитието на туризма в областта. По-известните исторически паметници и местности са архитектурният комплекс „Лапидариум“, историческата местност Кале баир, „Ашиклар Еко“. Южно от града се намират останките от римската крепост Кастра ад Монтанезиум. Само на 22 км западно от града се намира Лопушанският манастир. Язовир „Монтана“ се намира южно от града и е прекрасно място за почивка, спорт, воден туризъм и риболов.

  Околностите на град Берковица са известни с най-хубавите малини в България. Патриархът на българската литература – Иван Вазов, посвещава стихотворение на малинарките от Берковица, които събират плод за еврейска фирма, произвеждаща сладка, ликьор и малиново вино. Вазов се смята за основоположник на туризма в Берковица.

  В подножието на връх Тодорини кукли в Стара планина се намира град Вършец – известен балнео-климатичен курорт, с няколко горещи минерални извора. Чипровци е друго интересно селище,датиращо от Тракийско време. От тогава са заниманията на хората тук с рудодобив. Селото е наречено на медна монета. Чипровци е и известно занаятчийско средище. Златарството през 16 и 17 век тук се развива най–добре и прави Чипровци от онова време най–големия златарски център на Балканският полуостров. Църкви, манастири, училища, богати и красиви къщи са били построени по време на този икономически и културен бум. През XIX век най-бързо се развива килимарската индустрия. Известните чипровски килими са ръчно направени от истинска вълна на вертикален стан. И днес тези килими се продават по целият свят.

  Настаняване

  Обявените наеми за жилища в областта са между 300 и 400 лева месечно.

  Важни контакти

  Бюро по труда Монтана - 096 300 312

  Районно управление на образованието - РУО – Монтана – РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – МОНТАНА (ruo-montana.bg)

  Намерете повече информация

  Вижте всички региони

  Сравнете обяви