• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Плевенска област

  Плевенска област

  Плевен е градът на „Кайлъка“ – уникалният 10 хиляди декара парк, на художествения комплекс „Плевенска епопея 1877“ и на първия Музей на виното.

  Плевен е побратимен с град Николаев, Украйна.

  Област Плевен е разположена в Дунавската равнина. Административен център е град Плевен, общините са Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Кнежа, Левски, Никопол, Пордим и Червен бряг. Населението е над 260 хиляди души. Северната граница на областта съвпада с държавната граница между България и Румъния и минава по поречието на р. Дунав. Основните транспортни артерии, свързващи територията на областта с останалите части на страната са ж.п. линията София - Варна, първокласните шосета от София за Варна и Русе. За развитието на инфраструктурата благоприятства излазът на р. Дунав. На територията на областта функционират четири пристанища - в Никопол, с. Сомовит, с. Загражден и с. Байкал.

  Най-ранните доказателства за човешки живот и дейност на територията на област Плевен се отнасят към края на новокаменната епоха. През първи и втори век от новата ера римляните завладяват територията с наименованието “Сторгозия”. През ІV-VІ в. тази крепост се е намирала на главния път от Улпия Ескус през Балкана за Филипопол.

  0
  Училища
  0
  Детски градини
  0
  Болници

  Образование и грижа за децата

  В образователната система на Плевенска област функционират 101 детски заведения – градини и ясли. 122 са учебните заведения, включващи начални и средни общообразователни училища, и училища с професионален профил като Търговската гимназия в Червен бряг, спортното училище в Плевен, Математическата гимназия в Плевен, професионалната гимназия по селско стопанство в Пордим.

  Три са висшите училища в Плевен. Медицински университет – Плевен се откроява на картата на висшето медицинско образование у нас и в Европа със съвременния си облик на водещ образователен и научноизследователски център, с приоритети в развитието на роботизираната хирургия и телемедицината, привличащ все повече български и чуждестранни студенти. Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия подготвя висококвалифицирани летци, авиационни инженери и ръководители на полети. Педагогически колеж - Плевен е наследник на Института за детски и начални учители в града и продължава неговите традиции в подготовката на квалифицирани учители за детската градина и началното училище. Колежът е основно структурно звено в структурата на Великотърновския университет.

  Медицина

  Областната здравна система включва 2 университетски болници, 10 многопрофилни и 2 специализирани болници, както и Център за спешна медицинска помощ.

  Промишленост и работни места

  Област Плевен е икономически и земеделски център на Дунавския регион, с изградена инфраструктура и добра транспортна достъпност, с осигурена защита на природното и културно наследство. Аграрният сектор е добре развит, основните отглеждани култури са зърнените - ечемик, пшеница и царевица, и маслодайните - слънчоглед, животновъдството се ориентира към производство на месо и мляко. Водещи отрасли в промишлеността са производството на храни и тютюневи изделия, производство на текстил и облекла, машиностроене.

  Шофьори, заварчици, стругари и работници в селското стопанство се търсят на трудовата борса.

  Културно и историческо наследство

  Целият регион на Плевенска област е богат на исторически и културни паметници. Защитена местност Кайлъка се разпростира на 10 000 дка в карстова долина на река Тученица и определено има какво да правите, ако вече сте попаднали там. Естественият каньон на реката е дом на богата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за Балканския полуостров растения, а много от представителите на животинския свят са включени в Червената книга.

  В местността Балана, източно от град Луковит е открито тракийското сребърно съкровище, по-известно като Луковитското съкровище. Предпоставка за развитие на екологичен и балнеологичен туризъм тук са резерватите Крушуна и Стенето, които омайват с девствената си природа и природни феномени – пещери, водопади и лековити минерални извори. Атракция е Археологическият резерват край с. Гиген – «Улпия Ескус», също така «Шишманова крепост» край Никопол. Природен парк “Персина” - един от най-младите паркове в страната. Намира се на територията на три общини-Никопол, Белене и Свищов. Обхваща Свищовско-Беленската низина и острови по р.Дунав.

  Настаняване

  Между 300 и 500 лева варират наемите за жилище в региона.

  Важни контакти

  Бюро по труда Плевен - 064 800 615

  Регионално управление на образованието - Регионално управление на образованието - Плевен (ruopleven.bg)

  Намерете повече информация

  Вижте всички региони

  Сравнете обяви