• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  София

  София

  София е столицата на България. Днешното си име градът носи от късноантичната раннохристиянска съборна църква „Света София“, в превод „Светата Премъдрост Божия“. По-древните й имена са Сердонполис, Улпия Сердика, Средец, Триадица.

  София е побратимена с Киев, Украйна.

  Област София е най-голямата по брой население в страната – над 1,4 млн. души и включва най-голямата община – Столична община. София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Столицата София е с най-добре развитата образователна и здравна мрежа от детски ясли и градини, специализирани учебни заведения и центрове за подпомагане на личностното развитие, основни и средни училища, професионални гимназии, университети.

  0
  Училища
  0
  Детски градини
  0
  Болници

  Образование и грижа за децата

  Най-старият и най-голям университет на България се намира тук. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е първото българско висше училище. Началото на организираната образователна система в България датира от втората половина на IX в. През епохата на Възраждането се ражда идеята за откриване на Висше училище. През 1894 г. е приет нов закон за Висшето училище което се преобразува в университет под името „Български университет братя Евлогий и Христо Георгиеви от Карлово” с три факултета: Историко-филологически, Физико-математически и Юридически. Днес Софийският университет е най-големият и престижен учебен и научноизследователски център в страната. Той обхваща 16 факултета със 119 специалности. В София се намират и най-големите висши училища в областта на инженерните и финансовите науки, строителството и архитектурата, Медицинската академия, висши училища по изкуствата.

  индустрия

  София е най-големият промишлен център на България с над 800 големи предприятия. В София са съсредоточени 75% от черната металургия, 50% от полиграфическата, 15% от електротехническата и електронната промишленост, 14% от кожухарската и обувната промишленост на страната. Произвежда се химическа, текстилна и хранително-вкусова продукция. Отраслите строителство, търговия и транспорт, свързващи материалната и социалната инфраструктура на големия град, са силно развити. Частният сектор на територията на областта е концентриран предимно в сферите на търговията и услугите. В София оперират Софийската стокова борса и Българската фондова борса.

  Около 50% от брутния вътрешен продукт на България се пада на столицата. Тук са съсредоточени централите на финансовите институции. Средната работна заплата в София е най-високата за страната. В областта са съсредоточени най-голям дял от всички преки чуждестранни инвестиции за страната.

  София осигурява повече от една трета от общите данъчни постъпления в държавния бюджет. Водещите отрасли в градската икономика по значимост са от третичния сектор, като приносът на ИТ сектора и телекомуникациите през последните години бележат значителен ръст – с 50%. Пазарът на недвижими имоти продължава да се развива динамично в областта, а строителството на жилищни и офис сгради, бизнес и търговски центрове дава принос към икономиката и същевременно предлага добри възможности за избор както за жителите, така и за бизнеса. Тук са и седалищата на повечето големи фирми, опериращи в страната.

  Информация

  Град София има изключително богата история и е една от най-древните столици в Европа – с над 7000-годишно съществуване. Градът е разположен на стратегически кръстопът, през който се осъществява връзката между Западна Европа (през Белград-Скопие-Пловдив-Истанбул) за страните от Близкия и Средния изток, между Дунавското крайбрежие и Беломорието, между Черноморието и Адриатика. Летище София осигурява удобен достъп до всички големи и европейски градове, а от централната железопътна гара и автогарата на града може да се достигне до всяка точка на страната.

  София пази много ценни паметници от отминалите велики епохи. Многовековната история на София превръща града в интересна туристическа дестинация, с много културни забележителности - храм-паметник „Св. Александър Невски“, Ротонда „Свети Георги, църквите „Св. Неделя“, „Св. София“, „Св. Седмочисленици“, Руската църква „Св. Николай Чудотворец“.

  Шедьоврите на българското изобразително изкуство могат да бъдат разгледани в Националната художествена галерия, разположена в сградата на бившия царски дворец. Тук се помещава и Националният етнографски музей. Съвсем наблизо се намира и Националният природонаучен музей, в който се съхраняват препарирани изключително ценни и дори изчезнали вече растителни и животински видове. Точно до музея се намира Руската църква „Св. Николай”, която впечатлява с архитектурата си. Народното събрание, паметникът на цар Освободител и сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” също са определяни като едни от символите на София. Безспорно една от най-красивите сгради в София е тази на Народния театър „Иван Вазов”.
  В полите на планината Витоша, в квартал Бояна, се намира Националният исторически музей, който съхранява исторически паметници от праисторията до наши дни. Това е музеят с един от най-големите фондове – над 700 000 паметници на културата. Близо до музея се намира и Боянската църква – един от българските паметници на културата, включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. В столицата има още много музеи – Политехническият музей, Антропологичният музей, Музеят на спорта и др.

  Столицата разполага и с разнообразни съоръжения за спорт – открити и закрити басейни, тенис кортове, модерни спортни зали, паркове, стадиони.

  Настаняване

  В София цените за наем на жилище имат голям диапазон, в зависимост от: местоположението, близостта до обществения транспорт, вида строителство, размера, дали е обзаведено, има ли в района детски градини, училища, магазини, дали се предлага от агенция, или от собственик. Наемът за 2-3-стайно жилище в идеалния център на столицата, предлагано от агенция, варира между 700 и 1400 евро. В гъсто населения, но с добра инфраструктура район „Лозенец“ цената е средно 850 евро. В районите около планината Витоша наемът на предлаганите жилища, включително къщи, надхвърля 1500-1800 евро. Цените на жилища под наем, предлагани от собственик, в кварталите в близост до центъра, са малко по-ниски – 300-500 евро. Между 300 и 600 евро е месечният наем за жилища в по-отдалечените от центъра квартали, които също имат добра транспортна и социална инфраструктура.

  Важни контакти

  Агенция по заетостта гр. София:
  Официален сайт | Агенция по заетостта (government.bg)

  Регионално управление на образованието - https://ruo-sofia-grad.com

  Други полезни контакти можете да намерите тук:
  Контакти 

  Намерете повече информация

  Вижте всички региони

  Сравнете обяви