• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Област Търговище

  Област Търговище

  В Търговище е роден един от най-известните български художници, ученик на живописната школа в Торино, Иван Маринов. Наричат Търговище и град на панаирите – през тази година бе 243-то издание на Пролетния панаир.

  Търговище е побратимен с Болград, Украйна.

  Област Търговище е разположена в Североизточна България и включва 5 общини – Търговище, Попово, Омуртаг, Антоново и Опака, и 196 населени места. Населението е малко над 110 хиляди души.

  Административен център на областта е град Търговище - по площ и население един от малките градове в България, но географското му местоположение го прави отворена врата между морето и планината, а природата тук- прекрасна и достъпна и през четирите сезона.

  0
  Училища
  0
  Детски градини
  0
  Болници

  Образование и грижа за децата

  В Търговище и в околните населени места работят 34 детски градини, 8 самостоятелни детски ясли и яслени групи в градините.

  52 са основните и средни училища и центровете за подкрепа на личностното развитие. Сред професионалните гимназии в региона са по селско стопанство, по земеделие, по транспорт и лека промишленост.

  Медицина

  В регистъра на лечебните заведения Търговищка област е представена с 3 многопрофилни болници и 2 специализирани медицински заведения.

  Промишленост и работни места

  Високата концентрация на чужди инвестиции в областта и наличието на свободна квалифицирана работна ръка благоприятстват стопанската перспектива на региона. Съществуват добри условия за развитието на селското стопанство, условия за интензивно и екологосъобразно земеделие, потенциал за по-широко използване на ВЕИ.
  Земеделието е важна част от икономиката на област Търговище. Налице са отлични условия за отглеждане на зърнени, технически и фуражни култури. Основна култура е пшеницата. В промишлената продукция на град Търговище водещи отрасли са: производство на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, търговия и ремонт на автомобили и битова техника, производство на електротехнически машини и оборудване, шивашка промишленост, дърводобивна и дървообработваща промишленост.

  Територията на областта е един от най-перспективните и богати райони за добив на висококачествен кариерен и трошен камък, подходящ за всякакви строителни нужди. В Търговище се намира минералният извор “Боаза”. Водата от него е алкална, хладка, без мирис, с приятен вкус и страхотни лечебни свойства. Интерес представлява и минералната вода край с. Водица, община Попово, подходяща за профилактика и лечение на стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания.

  Близостта на града до граничните пунктове на страната Варна (110 км) и Русе (100 км) го превръща в естествено стратегическо кръстовище. През града преминава първокласният път София – Варна (I–4 Е–772). Градът разполага с добре развити автобусни и железопътни линии, които го свързват с останалата част от страната.

  Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост, административните и спомагателни дейности, селското стопанство, държавното управление и търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети. Най-търсените професии са работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, персонал, полагащ грижи за хората, работници в селско, горско и рибно стопанство, водачи на МПС и подвижни съоръжения, оператори на стационарни машини и съоръжения, металурзи, машиностроители и сродни на тях, занаятчии. 12 работодатели от област Търговище /ресторантьорство, търговия, промишленост/ са с положителна нагласа за наемане на украински граждани, получили временна закрила.

  Културно и историческо наследство

  Земите около Търговище са неразделна част от древната култура на България. Тук от осем хилядолетия са се кръстосвали търговските пътища на човешката цивилизация, градили са ги траки, римляни, византийци, по- късно българи и турци. Седем хилядолетия преди Христа хората от нашите земи са дали три неолитни култури. „Поляница“ впечатлява научния свят с градоустройствена концепция от края на ранния неолит. Културата „Овчарово“ доказва, че древните хора са владеели до съвършенство изкуството да ваят глина. Тук е намерен и уникален за Европа сребърен медицински хирургичен инструмент. Земите на региона са влизали в границите на "Аспарухова България", когато е била създадена Българската държава. Смята се, че в района на крепостта Крумово кале се е намирал античният град Мисионис. Панаирната и занаятчийската слава на Търговище се запазват и в епохата на Възраждането. Развиват се множество занаяти - абаджийство, мутафчийство, гайтанджийство, обущарство. Панаирът се провежда и днес.

  Околностите на Търговище разкриват винарските традиции на региона. Интерес представляват лозовите масиви на винените сортове Шардоне и Мускат край село Кралево и винарната в село Надарево, където могат да се дегустират отбрани търговищки вина. Пещерният туризъм и удоволствието от скалното катерене също са в списъка на търсещите развлечение- екстремна пътека, която ще ви отведе до „Марината дупка“, „Светлата дупка“ и „Дервентска пещера“ с една от най- големите популации на прилепи в България. Уникално място е и скалния манастир крей селището Крепча, където се намира най- ранния запазен надпис на кирилица в света, според археолози, направен от монах Антоний през 921г.

  Изключителни спортни постижения на международните и национални състезания носят състезателите от клубовете по спортна стрелба, художествена и спортна гимнастика, вдигане на тежести, борба, бокс, шах.

  Настаняване

  Средната цена на наемите за жилище е 300 лева на месец.

  Важни контакти

  Намерете повече информация

  Вижте всички региони

  Сравнете обяви